tisdag 4 december 2007

Wikipedia

I söndagens Expressen skrev Waldemar Ingdahl, tankesmedjan Eudoxa, en artikel på debattsidan sidan 4. Titeln var När censureras Wikipedia? http://www.expressen.se/debatt/1.951110/nar-censureras-wikipedia
och han resonerade runt Wikipedias roll i samhället som informationsbärare!

Wikipedia startades av Jimmy Wales efter att ha blivit inspirerad av Nobelpristagaren Friedrich Hayes som menade att om information i samhället är utspridd på många människor, tas den bäst tillvara lokalt.

Det är så vackert!!!

Upprinnelsen till debattartikeln är att det diskuteras förbud av Wikipedia i flera länder. I Holland förbjöd nyligen justitiedepartementet sin anställda att använda sig av uppslagsverket Wkipedia eftersom de anställda har gått in och skrivit felaktigheter om rättsfall, partier och kungahuset. Och i USA förslog en senator att man skulle försvåra barns tillgång till Wikipedia i skolan för att skydda dem mot nätmobbing och pedofiler.

Det är ju helt otroligt hur en wiki som drivs av INGEN har blivit en sån maktfaktor. Vitsen är att vem som helst ska kunna gå in och ändra och lägga till fakta i olika artiklar och att vi användare ska gå in och "rätta" fel.
Wikipedia är en helt underbar självväxande amöba som lever ett gott liv i den interaktiva digitala svären, och jag hoppas att ingen kommer på tanken att stoppa denna demokratiska uppslagsbok!
Waldemar Ingdal varnar dock för att man ska inte lita på allt som står i Wikipedia, och jag skulle inte råda journalister att ange Wikipedia som källa. Eller om du får en släng av någon allvarlig sjukdom använder dig av Wikipedia som medicinskt uppslagsverk.

Om man i det här sammanhanget pratar om sanning och fakta så innefattar de orden många olika chatteringar och vi behöver inte gå så långt bak i tiden för att få exempel på olika medier som ger sig ur för att vara den sannaste. I rapporteringen från kriget i Persiska viken 1990-91 blev kriget ett drama där nyhetsrapporteringen helt styrdes av den allierade stridsledningen och de allierade ländernas medier. Och vänder vi tillbaka till nutiden så har nyligen två författarinnor nyligen blivit grovt förtalade i olika svenska medier för att ha spridit osanna rykten.

Sanning är en tolkning av verkligheten och sanningen kan vara lika subjektiv som ett porträtt av ett ansikte, och det är upp till var och en att hitta sin sanning.

Men fakta är någonting helt annat, och som Wldemar Ingdal skriver i slutet på sitt debattinlägg "Framförallt behövs en bredare samhällsdebatt; att yrkesgrupper som journalister, läkare, lärare och myndigheter och företag börjar diskutera sin användning. Det enda sättet att stoppa fusk, ensidighet och fel är mer kunskap om sociala medier och att fler engagerar sig i debatten om relevanskriterier, redigeringskultur och innehållsgranskning på Wikipedia".

Visst det är ju självklart, och vi lever i en demokrati och vi måste tillsammans ta ansvar för att förvalta demokratin tillsammans, eller hur?

Waldemar Ingdahl är vd på Eudoxa som är en tankesmedja för diskussioner om frihet, teknik och framtiden.


Inga kommentarer: