söndag 2 december 2007

Ong

högläsning

Under medeltiden satt munkar tillsammans och läste mumlande ur varsin handskrift.
Det är en underbar bild av djup meditativ koncentration.

Jag kommer att tänka på kyrkans högmässoordning som innehåller en sorts högläsning av liturgiska texter. Texterna framförs oftast av en grupp (en kör) med hjälp av ett fåtal toner som hjälper till att hålla ihop texten. Det måste vara en kvarleva av den muntliga traditionen som W J Ong skriver om i inledningskapitlet i boken Muntlig och skriftlig kultur.

Och i EU diskuterar man om våra "fulböcker" är "finböcker" eller inte och då menar jag talboken som ju ännu inte är helt rumsren, men populär. Förlagen släpper numera talböcker samtidigt som en bok kommer ut i boklådorna. Talböckerna är en sorts teknologisering av boken som är en högläsning av det skrivna ordet

Problemet för EU är att bestämma momssatsen. 25% eller 6%. Kultur och litteratur i allmänhet är belagd med en momssats på 6% men det mesta andra med 25% Utredare i EU menar att talboken skall belägga med 25% moms eftersom det är i cd-format (ett tekniskt format). När du köper en talbok på en bensinstation betalar du 6%, men om du laddar ner en ljudbok legalt från nätet så betalar du 25% moms.

Hur definierar EU kultur? Är det tekniken eller innehållet som ska avgöra.
Om tekniken skulle avgöra är sk bandmusik eller elektonisk konstmusik inte heller kultur!!!

Inga kommentarer: